wtorek, 13 marca 2012

Regionalne produkty

Jak promować regionalne, zdrowe i jednocześnie smaczne produkty? 





Można je prezentować chociażby na festiwalach, czy targach żywności regionalnej. Odbywają się one często blisko miejsca naszego zamieszkania. Ich celem jest tworzenie rynku zbytu dla produktów wysokiej jakości.
Nie wystarczy wspaniały smak i jakość żywności. Musi ona posiadać odpowiednie certyfikaty unijne odpowiednich instytucji. Jeśli dane gospodarstwo trudzi się wyrobem produktami pochodzenia zwierzęcego, musi spełniać warunki sanitarne i weterynaryjne. Nowe przepisy dają coraz większe pole do popisu w tej dziedzinie. W wielu polskich gminach tworzone są specjalne stanowiska z konsultantami, którzy będą mieli za zadanie pomoc  rolnikom planującym uruchomienie produkcji żywności regionalnej. Organizowane są również szkolenia dotyczące promowania produktów regionalnych.
Chwalmy się tym, co mamy najlepsze! :-)






Pozdrawiam :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz