wtorek, 13 marca 2012

"Bio" żywność

Truskawki z grządek na ogródku, czy pomidory z działki, albo konfitury babci? Nie ma wątpliwości, że te produkty są w stu procentach naturalne i bez konserwantów. Jednak istnieją sklepy pod szyldem "Zdrowa żywność", "Naturalne produkty". Czy naprawdę ta żywność jest zdrowa? Nie zawsze. Produkty, typu "100% sok bez konserwantów", który możemy znaleźć w każdym sklepie spożywczym i hipermarkecie, to tak naprawdę tylko ładna nazwa.
"Żywność ekologiczna" , czy "żywność zdrowa"? Pierwsza nazwa oznacza, że dany produkt posiada certyfikat, a jego kupno zapewnia zdrowe jak i ekologiczne produkty. "Zdrowa" jest natomiast wykorzystywana wyłącznie w celach marketingowych. Nie dajmy się nabrać!
Ekologiczna uprawa to jedyna godna marka, której możemy zaufać. Pamiętajmy, że produkty z takich upraw muszą posiadać specjalny certyfikat unijny. Są przez to dużo droższe od żywności z półek wielkiego marketu (nawet o 20-30%).Ich cena nie zachęca, ale pomyślmy o swoim zdrowiu, które przecież jest bezcenne.
Charakterystyczne cechy produktów "bio" to:
-produkcja tradycyjnymi metodami, przy użyciu wyłącznie naturalnych składników;
-brak konserwantów;
-surowce, pochodzące wyłącznie z ekologicznych gospodarstw, posiadających certyfikat oraz hodowli, w których nie używa się antybiotyków, symulatorów wzrostu, przemysłowych pasz.









"Chodźmy razem, Ty i ja, zbudujemy nowy świat!" 


Życzę miłego słuchania :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz